Hoe lang gaat een matras mee? Een matras is bij normaal gebruik na gemiddeld 10 jaar aan vervanging toe. Wanneer u in onze showroom in Barneveld een nieuw bed of boxspring uitzoekt, kunnen we uw oude matras bij levering en montage mee retour nemen en uw matras recyclen.
Wist u dat in Nederland jaarlijks meer dan 1,5 miljoen matrassen terug komen uit de markt? Dat is een stapel van ongeveer duizend Eiffeltorens op elkaar. Matrassen zijn hiermee al jaren de grootste stroom binnen het huishoudelijk restafval.

Oude matras inleveren of weggooien? Wat gebeurt er dan mee?

Maar wat wordt er gedaan wanneer mensen een matras weggooien? Dat willen wij u uitleggen in dit blogbericht. Tot een aantal jaren geleden was het verbranden van matrassen de standaard. Maar bij  verbranding van een matras komt maar liefst 46 kilo CO2 vrij! Dat is veel. Twee jaar geleden belandde twee derde van alle matrassen nog in de verbrandingsoven. Slechts een derde werd gerecycled tot bijvoorbeeld isolatiematerialen, ondertapijt en sportvloeren.

Van Manen Slaapkamers doet aan matras recycling

Tegenwoordig is dit heel anders en loopt Nederland voorop als het gaat om matras recycling. In Nederland wordt zo’n driekwart van de afgedankte matrassen gerecycled. Dat doel stond voor 2028, maar is gelukkig al veel eerder gehaald. Ook de belangstelling vanuit het buitenland is enorm. Van Manen Slaapkamers laat oude matrassen recyclen door RetourMatras.

Grote producenten zijn nu bezig om matrassen anders te ontwerpen, om ze makkelijker uit elkaar te halen wat weer makkelijker is voor de recycling van matrassen. Onderdelen worden zo min mogelijk verlijmd en ander schuim wordt gebruikt waar eenvoudiger een nieuw matras van gemaakt kan worden.

Recycling van matras, hoe werkt dat?

Ook Van Manen Slaapkamers werkt graag met duurzame producten, zoals goed herbruikbare of afbreekbare matrassen en natuurlijke materialen. Koopt u een nieuw bed met matras? Dan kunt u uw oude matras inleveren bij ons voor matras recycling. Zo dragen wij ons steentje bij op het gebied van circulaire economie. Op deze manier kan de nieuwe generatie blijven genieten van wat onze prachtige natuur te bieden heeft.

Nieuwe matras kopen

Bent u toe aan een nieuwe boxspring of matras? Bezoek onze uitgebreide showroom en laat u informeren. Kom proefliggen op onze matrassen en ontdek welk matras het beste bij u past. Wanneer onze monteurs uw samengestelde bed bij u komen plaatsen, wordt uw oude matras meegenomen voor matras recycling. Met deze verantwoorde keuze, kunt u heerlijk slapen!

Meer inspiratie