Een bed is erg belangrijk voor de kwaliteit van slapen, wat bepaald hoe uitgerust iemand wakker wordt en daarmee heeft het invloed op de fysieke en mentale gezondheid van het lichaam en de geest. Met deze punten weet u precies waar u op moet letten bij het bepalen van het juiste bed.
Allereerst is het belangrijk om te bepalen wat de situatie is. Gaat het om een verhuizing, om een logeerbed, slaapt u niet goed meer, heeft u rugklachten? Wat is nodig en wat zijn de wensen die bij het nieuwe bed passen.

Bepaal wat u er aan uit wil geven

Als de wensen bekend zijn is het makkelijker een inschatting te maken van waar het totaal op uit komt. Is elektrisch verstelbaar een must en hecht u veel waarde aan natuurlijke materialen? Dan weet u dat u in de regel meer betaald dan een niet elektrische ombouw met lattenbodem en goede matrassen. Daarnaast is het goed om te kijken dat u kwaliteit koopt, waar u jaren van kunt genieten en u lichaam echt op uitrust.

Boxspring of juist ledikant?

Het is goed om een onderscheid te maken in het type bed. Zo vallen er bij de keuze al een aantal alternatieven weg door goed te filteren. Een boxspring bodem bestaat uit bonell of pocketveren die los van elkaar ingedrukt kunnen worden en waar lucht doorheen stroomt. Zulke bodems geven een rijk comfort en helpen met het verdelen van de druk van het lichaam. Een lattenbodem is veel steviger en veert voornamelijk in het midden. Hierdoor zal het comfort vooral uit het matras daarboven moet worden gehaald en zal het bed een stuk steviger liggen.

Welke matras/ topmatras

Een goede adviseur bepaald aan de hand van wat u heeft aangegeven over het ligcomfort en de temperatuur welke soort matrassen het beste bij u passen. Een kwalitatief matras is opgebouwd uit pocketveren en een afdeklaag. De hardheid van het matras moet afgestemd worden op het gewicht, de lengte en de lichaamsbouw van de betreffende persoon. Daarbij is de afdeklaag heel belangrijk. Een koudschuim ventileert goed en is veerkrachtig en voelt stevig, een latex is zachter, is minder veerkrachtig en kan warmer aanvoelen. Een traagschuim is een hele goede drukverdeler, heeft een dichtere celstructuur en is daardoor warmer, maar ligt wel heel zacht en comfortabel. Al deze verschillende eigenschappen bepalen uiteindelijk het geschikte bed.

De beleving

Als het technische slapen bepaald is, wordt gekeken naar het uiterlijk van het bed. Tegenwoordig is het bed een echt meubelstuk geworden, wat met aandacht wordt samengesteld. Het hoofdbord kan gekozen worden is allerlei maten en stijlen, verschillende stoffen en kleuren kunnen gekozen worden die in het geheel van de slaapkamer passen, net als de poten en eventuele nachtkastjes en bedbankjes. Hierin kan een chique hotelkamer gecreëerd worden, een meer moderne strakke stijl of juist een losse Bohemian stijl met zand en aardekleuren en het gebruik van natuurlijke stoffen zoals linnen, jute en katoen.

Meer inspiratie