Hoe stapt u ’s avonds in bed? Moe? Klaarwakker? Met het idee dat u toch niet kan slapen met als gevolg dat u inderdaad lang wakker ligt?
Ligt u vaak te woelen in bed? Gaan er allerlei gedachten door uw hoofd, waardoor u lastig inslaapt en moeilijk kunt doorslapen? U bent niet de enige! Zo’n 38% van de mannen geeft aan slecht te slapen en maar liefst 62% van de vrouwen! 49% van de Nederlanders zegt dat ze slecht doorslapen. Maar wat is daar nou aan te doen? Kunt u moeilijk doorslapen? Lees onze tips!

Hoeveel slaap heeft u eigenlijk nodig?

Dat is voor iedereen verschillend. Gemiddeld slapen Nederlanders 7 uur en 12 minuten. Maar het kan zijn dat u juist beter functioneert bij 6 uur slaap of misschien bij 9 of 10 uur. Een passend, vast slaapritme maakt dat u binnen 20 minuten in slaap valt en voor de wekker wakker wordt. Ligt u ’s avonds lang wakker? Misschien is het een goed idee om een half uurtje later naar bed te gaan. Moet u iedere ochtend de wekker uitslaan? Dan kunt u juist beter wat eerder naar bed gaan.

Wat te doen bij slecht doorslapen?

Natuurlijk zijn er een aantal zaken waar u op kunt letten bij slecht doorslapen. Misschien heeft u ook al een aantal dingen geprobeerd, maar wij geven u graag tips tegen moeilijk doorslapen. Heeft u problemen met doorslapen? Lees dan vooral verder.

Goede slaapplek tegen slecht doorslapen

Het is belangrijk dat uw slaapkamer een oase van rust is. Zorg voor een opgeruimde, nette slaapkamer waar u echt tot rust komt. Gebruik uw slaapkamer waar het voor bedoeld is en dus niet als werkruimte. Wist u dat blauw licht van de telefoon, laptop of televisie maakt dat u minder goed in slaap valt? Leg een uur voordat u naar bed gaat uw apparaten aan de kant. En hoe verleidelijk het ook is, wanneer u problemen heeft met doorslapen, kunt u beter geen televisie kijken in bed. Pak eens een (niet te moeilijk) boek! Een boek zorgt voor afleiding, neemt u mee naar een andere wereld, zo zet u uw eigen gedachten en zorgen even opzij. Kies een boek dat niet te spannend is, anders gaat u daar weer over piekeren. Is het hoofdstuk uit? Check dan nog even of het raam open staat, de verwarming uit is en de gordijnen dicht. Een donkere kamer met een temperatuur van 18 graden is perfect voor een goede nachtrust. Is het te warm in uw slaapkamer? Lees onze tips om te slapen in de hitte.

Slaapproblemen? Zorg voor een goed matras en kussen!

Hoe oud is uw matras? De levensduur van een matras is gemiddeld 10 jaar. Voelt uw matras bobbelig, of ligt u in een gat? Grote kans dat uw matras aan vervanging toe is! Kunt u moeilijk doorslapen? Bezoek onze showroom en laat u informeren over een goed matras en een bijpassend hoofdkussen. Onze adviseurs geven aan de hand van uw slaaphouding persoonlijk advies voor het matras dat het beste bij u past. Het is van belang dat er makkelijk gedraaid kan worden op het matras, zodat u  niet onbewust wakker wordt en dus goed doorslaapt. Ook kan een stabiel matras met dempende materialen ervoor zorgen dat draaiingen van de partner nauwelijks voelbaar zijn.  Natuurlijk kunt u ook bij ons terecht voor een complete boxspring, die perfect aansluit bij uw lichaam. Een bijpassend hoofdkussen maakt het geheel af. Bent u een buikslaper, zijslaper of rugslaper? Voor ieder type slaper hebben wij een goed hoofdkussen!

Probeer uw stress de baas te zijn

Ligt u in bed te woelen en komt u maar niet in slaap? Probeer uw hoofd leeg te maken. Leg een briefje naast uw bed waar u eventueel belangrijke zaken op kunt schrijven. Morgen een belangrijk telefoontje plegen voor uw werk? Een deadline die eraan komt? Schrijf het op! Zo bent u het op dat moment kwijt en kunt u ontspannen. Zorg voor een lage ademhaling en doe eventueel ontspanningsoefeningen. Ook helpt het om overdag al meer momenten van ontspanning in te bouwen. Wanneer u zich overdag 2 uur heeft ingespannen, neem een kwartiertje rust. Zorg voor een goede balans van inspanning en ontspanning. Maak bijvoorbeeld een korte wandeling, neem een lekkere kop (cafeïne-vrije) koffie of een glas water op een andere plek dan waar u werkt. Zo kunt u er na uw korte break weer tegenaan.

Werk toe naar een goede nachtrust

Slecht doorslapen is niet even aan te pakken het laatste uur voordat u naar bed gaat. Gedurende de dag kunt u uw lichaam al helpen om voldoende melatonine aan te maken en uw cortisol hormoon te laten verlagen. Belangrijk is om de juiste balans te vinden. Ga bijvoorbeeld niet te laat sporten. Het beste is om zo’n 6 uur voordat u gaat slapen, te sporten. Dan kan uw lichaam daarna tot rust komen voordat u uw bed in duikt. Ook cafeïne en alcohol kan ervoor zorgen dat u problemen heeft met doorslapen. Beperk het aantal cafeïne-houdende dranken gedurende de dag zoals koffie, thee, cola, ice-tea en energiedrank. Wanneer u alcohol neemt, valt u vaak goed in slaap, maar wordt u vaker wakker. Een half uur voor het slapen gaan kan een glas melk of een banaan ook helpen. Hierin zitten stoffen die het melatoninegehalte gunstig beïnvloeden. Een smoothie van melk en banaan is natuurlijk ook een goede optie.

Heeft u problemen met doorslapen?

Wij zetten tips tegen slecht doorslapen nog even voor u op een rijtje:

 • Zorg voor een goede slaapplek
 • Gebruik de slaapkamer waarvoor hij bedoeld is
 • Vermijd tv, telefoon en laptop vlak voor het slapen
 • Lees een boek in bed
 • Zet uw raam open en de verwarming uit
 • Doe de gordijnen dicht
 • Zorg voor een goed matras en hoofdkussen
 • Wees uw stress de baas
 • Doe ontspanningsoefeningen
 • Sport niet net voor het slapengaan
 • Beperk caffeïne en alcohol

Problemen met doorslapen? Bezoek onze showroom

Heeft u problemen met doorslapen? Misschien is uw matras of hoodkussen aan vervanging toe! Bezoek onze veelzijdige en uitgebreide slaapkamer showroom. Hier vindt u diverse opstellingen met bedden en boxsprings van SertaMérensVelda en Steel & Stockings. Ook kunt u bij ons terecht voor een goed matras of hoofdkussen. Onze adviseurs voorzien u graag van advies op maat. Wij hopen u binnenkort te begroeten.

Meer inspiratie