Om in slaap te vallen, moet uw lichaamstemperatuur dalen. Het is dan ook belangrijk dat het niet te warm is in uw slaapkamer. Heeft u moeite om in slaap te vallen? Ga op zoek naar uw ideale slaapkamertemperatuur. In dit blogbericht leest u over de beste temperatuur om te slapen.
Misschien komt u slecht in slaap en bent u op zoek naar oplossingen voor dit probleem. Heeft u weleens gekeken naar uw slaapkamer temperatuur? Want wat is eigenlijk de ideale slaapkamertemperatuur?

Een gezonde temperatuur voor de slaapkamer ligt tussen de 16 en 18 graden. De ideale slaapkamertemperatuur verschilt daarnaast ook nog per persoon, dus het kan best een graadje meer of minder zijn. Het is natuurlijk moeilijker om de temperatuur te reguleren wanneer het buiten warm is. Daarom hebben we 12 tips om te slapen in de hitte. 

Slaapkamer temperatuur niet te hoog en niet te laag

De temperatuur in de slaapkamer moet niet te warm zijn. Uw lichaam heeft dan namelijk moeite met afkoelen. U kunt gaan zweten en woelen en dat is natuurlijk niet bevorderend voor een goede nachtrust. Ook moet het niet te koud zijn in de slaapkamer. Uw lichaam probeert namelijk de temperatuur zelf te corrigeren en moet daardoor harder werken. Hierdoor slaapt u lichter en wordt u sneller wakker.

Zoals u hierboven al heeft kunnen lezen, is uw lichaam een soort thermostaat. Ieder lichaam is anders en daardoor verschilt de ideale slaapkamertemperatuur die we verkiezen. Gedurende de 24 uren die in een dag zitten, daalt uw temperatuur ongeveer met 1 graad. In de ochtend rond een uur of 4 is uw temperatuur het laagste en tegen 6 uur ’s avonds juist het hoogste. Om in de slaapmodus te komen, is het belangrijk dat het niet te warm is. Om in de ochtend weer goed wakker te worden, is het juist aangenamer wanneer de temperatuur in de slaapkamer wat hoger is.

Oplossingen voor een te hoge slaapkamer temperatuur:

 • Zet het raam open
 • Gebruik een ventilator of airco. Zorg er wel voor dat u niet op de tocht ligt
 • Kies voor een dekbed met een lagere warmteklasse of een laken
 • Ga voor ademend bedtextiel zoals beddengoed van katoen

Oplossingen voor een te lage slaapkamer temperatuur:

 • Verwarming even aanzetten voor u gaat slapen. Verwarm niet te lang, dit zorgt voor droge lucht
 • Raam sluiten en ’s morgens een kwartier ventileren
 • Bed opwarmen met een elektrische deken, kruik of kersenpitkussen
 • Kies voor een dekbed met een hogere warmteklasse
 • Draag een (flanellen) pyjama

Raam open voor een lagere slaapkamer temperatuur

Vindt u het lekker om tijdens de wintermaanden met het raam open te slapen? Dat is alleen maar goed! Zorg er wel voor dat u het raam niet te wijd open zet, maar op een kiertje. Anders wordt het misschien te koud. Ook moet u oppassen met tocht in de slaapkamer. Wanneer het tocht kunnen uw spieren namelijk stijf worden. Maar waarom slapen met een open raam in de winter?

 • Door frisse lucht bouwt u meer weerstand op en hebben schimmels minder kans
 • U wordt fitter wakker doordat de zuurstof in de kamer ververst wordt. Dus minder kans op hoofdpijn
 • Een iets lagere temperatuur zorgt ervoor dat u sneller in slaap valt

De beste temperatuur om te slapen voor u en uw partner

Heeft u moeite om in slaap te komen, terwijl uw partner al binnen 5 minuten ligt te slapen? Wilt u bijvoorbeeld de temperatuur in uw slaapkamer graag wat lager, maar houdt uw partner meer van warmte? Misschien is een nieuw dekbed een goed idee. Een oplossing is namelijk om een donzen partnerdekbed te kiezen. De ene kant wordt anders gevuld dan de andere kant. Vaak wil de vrouw wat warmer en de man wat minder. Zelfs de vulling bij de voeten kan aangepast worden om een einde te maken aan koude voeten. Deze optie zien we ook terug in onze nieuwe Van Manen dekbedden.

Een andere oplossing kan zijn door te kiezen voor aparte dekbedden. U kunt beide een dekbed kiezen die aansluit bij uw wensen en warmtebehoefte. Zo kunt u een dekbed nemen met een lagere warmteklasse wanneer u het snel te warm heeft, terwijl uw partner juist een dekbed met een hogere warmteklasse kan kiezen. Het klinkt misschien wat minder gezellig. Maar wanneer u langere tijd te kampen heeft met slechte nachten, is dat van invloed op uw humeur en prestaties gedurende de dag.

Hoeveel graden moet een babykamer zijn?

Voor baby’s en jonge kinderen is het belangrijk om de temperatuur in de slaapkamer goed af te stellen. Hun lichaam kan namelijk nog niet zo goed de temperatuur op peil houden. Voor een baby kan de temperatuur beter wat te laag zijn dan te hoog. Ook bij koorts is het belangrijk dat de temperatuur niet te hoog is. De ideale slaapkamertemperatuur voor een baby of klein kind is tussen de 16 en 20 graden. Wilt u meer weten over de ideale slaapkamertemperatuur? Of bent u benieuwd naar onze dekbedden met verschillende warmteklassen? Neem contact met ons op en we helpen u graag op weg naar een goede nachtrust.

Meer inspiratie