Hoeveel slaap heb ik nodig? Dat is voor iedereen verschillend. Hoeveel slaap heeft een volwassene nodig? Gemiddeld genomen is dat 7-9 uur. Hoeveel dat voor u persoonlijk is? Dat moet u eigenlijk zelf ervaren en uitproberen. Wist u dat u in de winter gemiddeld meer slaap nodig heeft dan in de zomer?
Staat u op met een uitgerust gevoel? Dan is de hoeveelheid slaap passend bij uw slaapbehoefte. Het kan natuurlijk zijn dat u nog moe bent als u net wakker wordt. Dat heet slaapinternatie en is heel normaal. Net zoals u niet meteen in slaap valt wanneer u in bed stapt, bent u ook niet meteen klaarwakker bij het opstaan. Nog even 5 minuten bijkomen? Dat is een optie, maar beter is om gewoon op te staan en de dag te beginnen. Op die manier wordt u sneller fit.

Goede vochtregulatie en ademende materialen

Ook zijn vochtregulatie en ademende materialen erg belangrijk voor hoe iemand slaapt. In een droge omgeving, waar het in de zomer niet te warm is en in de winter niet koud, slaapt u het beste en rust uw lichaam het meest uit. HIerdoor bent u scherp en fris en kan u gedurende de dag het beste presteren. Bij Van Manen Slaapkamers gaan we daarom op zoek naar materialen die het beste aansluiten bij uw kamer en uw wensen. Heeft u moeite met slapen wanneer het warm is? Lees onze tips om te slapen in de hitte.

Hoeveel slaap heb je nodig per leeftijd?

Er zijn verschillende onderzoeken naar hoeveel slaap je nodig hebt per leeftijd. Eigenlijk geven deze allemaal dezelfde uitkomst. U kunt onderstaand schema aanhouden wanneer u op zoek bent naar het juiste aantal slaapuren.

0 tot 3 maanden      14 tot 17 uur
4 tot 11 maanden     12 tot 15 uur
1 tot 2 jaar                 11 tot 14 uur
3 tot 5 jaar                10 tot 13 uur
6 tot 13 jaar              9 tot 11 uur
14 tot 17 jaar            8 tot 10 uur
18 tot 64 jaar           7 tot 9 uur
65-plussers              7 tot 8 uur

Kinderen en tieners hebben meer slaap nodig

Kinderen en tieners hebben meer slaap nodig, omdat zij in de groei zitten. Pubers zijn eigenlijk weer een verhaal apart. Tegelijk met alle veranderingen in hun brein en hormoonhuishouding, verschuift ook het dag-en nachtritme. Pubers en jongvolwassenen in de leeftijd tussen de 10 en 20 jaar hebben ’s avonds meer moeite om in slaap te komen en ’s morgens meer moeite om op te staan. Dit is dus niet per se onwil, maar heeft vooral te maken met hormonen.

Hoeveel slaap heeft een volwassene nodig? Dat is gemiddeld 7-9 uur. De reden dat 65-plussers gemiddeld minder slaap nodig hebben, is omdat zij vaak minder actief zijn dan een gemiddelde volwassene. Ook kan in slaap komen soms moeilijker worden. Een goed bed blijft heel belangrijk, zodat het lichaam goed kan uitrusten, ook wanneer u niet slaapt. Het lichaam ontspant dan wel en rust ook uit.

De slaapbehoefte kan individueel sterk verschillen. Diverse factoren spelen daar een rol in zoals erfelijkheid, ziekte of stress. Ook zit de slaapbehoefte voor een deel in de genen.

Wat als u een nacht minder lang slaapt?

De kans is groot dat u niet iedere avond op dezelfde tijd naar bed gaat en dezelfde tijd opstaat. Neem bijvoorbeeld de vakantie. U hoeft dan geen wekker te zetten en vaak ziet u dat uw slaapritme verschuift. Wanneer u uw wekker niet zet, komt u terecht in uw biologische slaapritme, oftewel het ritme dat het beste aansluit bij uw slaapbehoefte. Niet altijd haalbaar wanneer u weer naar uw werk moet, maar wel interessant om te ontdekken.

Gaat u een keer later naar bed omdat u bijvoorbeeld een feestje heeft? Dat moet kunnen, toch? Toch zult u merken dat u de slaap die u heeft gemist, de volgende nacht of nachten weer in moet halen. Helemaal niet erg, maar misschien wel goed om rekening mee te houden.

Wanneer weet u dat u te weinig slaap heeft gehad?

Iedereen voelt zich weleens moe of brak wanneer de nacht eigenlijk te kort was. Uw beslissingsvermogen verslechtert, informatie slaat u minder snel op, u bent emotioneler en uw gezondheid en immuunsysteem verslechtert. Het is daarom belangrijk om na te gaan hoeveel slaap u nodig heeft en ook probeert om iedere nacht aan dat aantal uren te komen. Valt u snel in slaap, maar wordt u gedurende de nacht meerdere keren wakker? Wij geven u graag onze tips wanneer u slecht doorslaapt!

Bij een goede nachtrust hoort een goed bed

Uitgerust wakker worden, heeft niet alleen te maken met hoeveel slaap u nodig heeft, maar ook met uw “slaapuitrusting”. Het is belangrijk om een goed bed te hebben met een matras dat aansluit bij uw lichaam en slaapbehoefte. Draait u ’s nachts veel? Dan heeft u een stabieler slaapsysteem nodig. Gaat het draaien juist moeilijker? Dan moet de mattras of topper uist bevorderen dathet draaien makkelijker gaat. Beide situaties zorgen ervoor dat de kwaliteit van slapen achteruit gaat. Hier kan het juiste bed of de juiste boxspring uitermate veel aan bijdragen.  Ook het is de warmteklasse van uw dekbed en het soort hoofdkussen van belang. Een rugslaper heeft nou eenmaal een ander kussen nodig dan een buikslaper of zijslaper. Wilt u graag een goed bed en beddengoed dat bijdraagt aan een goede nachtrust? Bezoek onze 600 m2 showroom. Onze adviseurs helpen u graag bij de zoektocht naar uw droombed.

Meer inspiratie