Hoe lang doe je met een matras? Dat is afhankelijk van een aantal factoren, namelijk het type matras, het onderhoud en de fysieke gesteldheid van de gebruiker. Wanneer moet u uw matras vervangen? Wij vertellen u het graag in dit blogbericht.
De levensduur van een matras is gemiddeld 8 jaar. Het kan dus zijn dat u uw matras moet vervangen na 10 jaar, maar misschien doet u er maar 6 jaar mee. Dat ligt aan het soort matras, het onderhoud en de balans tussen de gebruiker en de matras.

Wat is de levensduur van een matras?

Een goed matras gaat meer dan 10 jaar mee. Bij Van Manen Slaapkamers vindt u alleen matrassen van goede kwaliteit, zodat u lang kunt genieten van een goede nachtrust en niet na 5 jaar alweer uw matras moet vervangen.

Een matras van verschillende materialen gaat vaak langer mee dan een matras dat maar uit 1 soort materiaal bestaat. Kies bijvoorbeeld voor een pocketvering matras, waarbij de vering wordt gecombineerd met traagschuim of koudschuim. Transpireert u veel gedurende de nacht? Kies dan voor een matras met koudschuim. Heeft u het juist vaak koud of vindt u het moeilijk om de juiste slaaphouding te vinden? Dan is traagschuim een betere oplossing voor u.

Onderhoud voor een langere levensduur van uw matras

Hoe lang doe je met een matras? Dat ligt voor een groot deel aan het onderhoud. Ook al koopt u het beste matras van de wereld, wanneer u het matras niet goed onderhoudt, zal deze zeker geen 10 jaar meegaan! Onderhoud is heel belangrijk. Wanneer u in bed ligt, beweegt u en transpireert u. Wist u dat mensen ’s nachts gemiddeld 60 milliliter vocht per uur verliezen? Dat is wekelijks meer dan 3 liter transpiratievocht. Deze transpiratie wordt voor het grootste deel opgenomen door het matras. Het is daarom heel belangrijk om een goed matras te kiezen die een hoog vochtregulatie gehalte heeft. Hoe beter het kan afvoeren, hoe langer de materialen goed blijven. Door gebruik te maken van een goede molton en hoeslaken, kunt u zelf de levensduur van een matras ook iets verlengen. Daarnaast is het heel belangrijk om goed te ventileren!

Waar moet u op letten bij het onderhoud van uw matras?

  • Sla iedere dag de deken open, zodat uw matras kan ademen en drogen. Ramen ook open? Graag! Dat zorgt voor nog betere ventilatie.
  • Kan uw matras gedraaid worden? Draai iedere 2 maanden uw matras om, om kuilvorming te voorkomen.
  • Draai uw topmatras iedere maand om.
  • Stofzuig uw matras zo nu en dan en verwijder daarmee bacteriën en huisstofmijt.

Na zo’n 10 jaar kan het matras geen transpiratievocht meer absorberen.

Hoe lang gaat een topmatras mee?

Heeft u een boxspring met topmatras? Dan kunt u na een aantal jaren ook uw topmatras vervangen. Een topmatras is in de regel eerder aan vervanging toe dan een gewoon matras en heeft gemiddeld een levensduur van zo’n 4 tot 6 jaar.

Hoe vaak moet je een matras vervangen?

We schreven eerder al dat dit ligt aan een aantal factoren. Ook de balans tussen de matras en gebruiker is belangrijk. Iedere keer dat u uw matras gebruikt, gaat er wat ondersteuning verloren. Dat merkt u niet meteen, maar na een aantal jaren wordt uw lichaam steeds wat minder ondersteund. Hierdoor kunnen klachten ontstaan.

Daarnaast kunt u zich misschien wel voorstellen dat iemand van 60 kilogram een ander matras nodig heeft dan een persoon van meer dan 100 kg. Voor een lichter persoon is een medium matras vaak aangenaam, terwijl een zwaarder persoon meer ondersteuning heeft met een firm matras. Bezoek de showroom van Van Manen Slaapkamer en u krijgt advies op maat en tips om lekker door te slapen. Onze adviseurs houden rekening met lengte, gewicht en uw favoriete slaaphouding bij het informeren over het juiste matras. Wilt u uw matras vervangen? Wij geven u graag passend advies!

Wanneer moet je een matras vervangen?

Het is vaak lastig inschatten wanneer u een matras moet vervangen. Een versleten matras biedt niet meer de juiste ondersteuning en wordt onhygiënisch. Let op kuilvorming, onaangename geurtjes of vlekken in uw matras. Heeft u klachten wanneer u uit bed stapt? Dan kan het heel goed zijn dat uw matras vervangen moet worden.

Waar op letten bij het kiezen van het juiste matras?

  • Matrasmaat
  • Stevigheid van het matras
  • Eventuele rugklachten
  • Goed slaapklimaat
  • Eventuele allergieën

Het is belangrijk om uw matras op tijd te vervangen. Een slecht matras is van grote invloed op uw nachtrust. Bij een slechte nachtrust wordt u minder uitgerust wakker en dat is weer van invloed op uw functioneren overdag. Wees er dus op tijd bij! Wilt u uw oude matras vervangen? Bezoek onze sfeervolle showroom en kom proefliggen. Bij ons vindt u een groot aantal matrassen die u zelf kunt proberen. U weet immers het best wat lekker ligt en onze adviseurs zien hoe uw lichaam het beste wordt ondersteund.

Meer inspiratie