Een bed verschonen en beddengoed wassen is een klus die best wat tijd kost. Eerst het beddengoed afhalen, hoeslakens en dekbedovertrekken wassen en daarna drogen. Maar dan is het nog niet klaar. Schoon beddengoed moet uit de kast komen om het bed weer klaar te maken voor de komende nacht.
Maar wat is er lekkerder dan een bed induiken met schone lakens? De hele slaapkamer ruikt lekker fris en de deken over uw schouder voelt zacht en schoon. Benieuwd naar wat er allemaal onder valt? In dit blog leet u alles over het wassen van beddengoed.

Beddengoed wassen

Om die vraag goed te kunnen beantwoorden, zetten we eerst even op een rijtje wat wij bedoelen met beddengoed.

  • Hoofdkussen: Deze is gevuld met veren, dons en andere natuurlijke en synthetische materialen.
  • Kussensloop: Dit is een hoes die het kussen beschermt tegen vuil.
  • Dekbed: Een dekbed is waar u onder ligt. Deze is gevuld met dons of synthetische materialen.
  • Dekbedovertrek: Deze wordt gebruikt om het dekbed te beschermen. Daarnaast kunt u uw persoonlijke smaak goed in een dekbedovertrek naar voren laten komen.
  • Hoeslaken: Een hoeslaken wordt om het matras of de topper gespannen.
  • Molton: Deze wordt onder het hoeslaken geplaatst, dus meteen om het matras of de topper om deze goed te beschermen tegen vocht, zouten en vetten.

Hoe vaak moet je je dekbed wassen?

In het meest gunstige scenario zou u uw bed wekelijks moeten verschonen. Maar wij realiseren ons dat dit in veel huishoudens (bijna) onmogelijk is. Het is goed om daarom aan te houden om iedere twee weken beddengoed te verschonen. Mocht u in de zomer meer last hebben van transpiratie, dan doet u er goed aan om het bed vaker te verschonen.

Waarom zo vaak beddengoed verschonen?

Zoals u heeft kunnen lezen, is het goed om het bed te verschonen omdat u ’s nachts vocht verliest. Wist u dat elke slaper iedere nacht tot een kwart liter vocht kwijtraakt? Dat gaat rechtstreeks naar het beddengoed. Het is daarom goed om naast een hoeslaken ook een molton te gebruiken, die het vocht extra goed opneemt om de matras of topper fris te houden. Daarnaast gaat uw matras langer mee wanneer deze goed beschermd wordt.

In de hoezen van kussens en dekens zitten de meeste bacteriën, omdat deze het dichtste op uw huid zitten. Gaat u met schone haren naar bed en haalt u uw make-up netjes af voor het slapen? Dan kunt u ook wel een extra nachtje doen met uw beddengoed. Maar bent u bijvoorbeeld allergisch voor huisstofmijt of heeft u last van acné? Dan raden wij aan om uw dekbed vaker te wassen. Regelmatig uw beddengoed even uit het raam hangen is ook goed, dan kan het matras ook meteen luchten.

Op hoeveel graden beddengoed wassen?

Wilt u uw beddengoed wassen, maar twijfelt u over de temperatuur? Wanneer bedtextiel geschikt is voor de wasmachine, kunt u op het waslabel de temperatuur aflezen. De meeste hoeslakens en moltons kunnen zeker op 60 graden gewassen worden. Voor een dekbedovertrek verschilt dit nog weleens tussen 40 en 60 graden. Wanneer u een dekbed heeft van katoen, kan 60 graden meestal geen kwaad. Het voordeel van 60 graden wassen ten opzichte van 40 graden, is dat bacteriën worden gedood. Stop geen ruwe handdoeken of spijkerbroek bij uw beddengoed in de wasmachine, dit zorgt namelijk voor snellere slijtage. Ook moet u de wastrommel niet te vol stoppen, zodat het bedtextiel goed de ruimte heeft en weer lekker schoon en fris wordt.

Beddengoed verschonen, wat nog meer?

Zoals u in het rijtje heeft kunnen lezen, valt er meer onder beddengoed dan een hoeslaken, molton, dekbedovertrek en kussensloop. Hoewel deze het meest gewassen moeten worden, is het goed om ook uw hoofdkussen en dekbed een keer te wassen. Wel is het onverstandig een hoofdkussen en dekbed te vaak te wassen of chemisch te reinigen. Elk vulmateriaal slinkt bij blootstelling aan hoge temperaturen waardoor de veerkracht kan verminderen. Zorg ervoor dat de vulling na het wassen snel en zeer goed droogt. Gaat het drogen niet snel genoeg, dan kan een indringende geur ontstaan die moeilijk weg gaat.

Hoe kan ik het beste groot beddengoed wassen?

Wilt u wassen? Let goed op het waslabel of deze gewassen kunnen worden en op welke temperatuur. Een donzen dekbed moet namelijk anders behandeld worden dan een synthetisch dekbed. De donzen dekbedden in ons assortiment van Castella en Silvana kunnen gewassen worden op 60 graden en de synthetische dekbedden van Castella op 40 graden. Check altijd het waslabel voor u het beddengoed gaat wassen. Past uw dekbed niet in de wasmachine? Enwilt u zeker weten dat u uw dekbed goed wast en droogt? Dan kunt u dit het beste via een stomerij regelen.

Wilt u meer weten over het onderhoud van uw beddengoed? Onze adviseur in de showroom kan u meer vertellen. Kom spontaan langs of maak een afspraak.

Meer inspiratie