Geniet u ook zo van de hogere temperaturen? De zon schijnt, u gaat er lekker op uit, zoekt verkoeling in de schaduw met een koud drankje of een lekker ijsje.
Heerlijk overdag, maar ook in de slaapkamer loopt de temperatuur op en dat is niet bevorderlijk voor de nachtrust. Wilt u lekker slapen in de hitte? Wij geven u graag een aantal tips om beter te slapen tijdens een hittegolf.

Tips om te slapen in de hitte

Na een dag met tropische temperaturen lekker slapen? U valt pas in slaap wanneer uw lichaamstemperatuur lager wordt. Kunt u slecht slapen door de hitte? Wij geven u graag een aantal tips voor warme nachten.

1. Kies voor een donzen dekbed

Een donzen dekbed is een natuurproduct met goed ademende tijk. De optimalte warmteregulering zorgt voor koelte in de zomer en warmte in de winter.

2. Een ademende topper voor betere ventilatie

Een goed ademende topper is heel belangrijk. Het lichaam heeft direct contact met de topper. Kies daarom voor een topper met een open celtstructuur. Koudschuim is bijvoorbeeld zeer geschikt, maar ook een gelfoam of een feelfresh topper bieden koelte en een comfortabele nachtrust.

3. Gebruik een zomerdekbed

Wel of geen dekbed tijdens als u moet slapen in de hitte? Een dekbed is vaak te warm bij hogere temperaturen. Maar zonder dekbed of alleen met dekbedovertrek slapen voelt voor veel mensen niet fijn. Wij adviseren om tijdens warmere nachten een zomerdekbed te gebruiken. Deze is lichter en houdt minder warmte vast, maar is wel een lekkere deken waar u (gedeeltelijk) onder kunt kruipen.

4. Kies voor een katoenen of bamboe dekbedovertrek

Wilt u goed slapen in de hitte? Kies voor een katoenen of bamboe dekbedovertrek. Kenmerkend aan een katoenen of bamboe dekbedovertrek is dat deze materialen ademend zijn. In beddengoed van natuurlijke, ademende stoffen transpireert u minder en slaapt u dus beter. Nieuw in de markt zijn overtrekken van Lyocell en Bamboo. Plantaardige vezels die hun natuurlijke werking als geen ander uitvoeren.

5. Molton biedt extra bescherming tegen transpireren

Een fris en schoon bed slaapt lekkerder. Bescherm uw matras tegen transpireren met een goede molton en pakt het vocht goed op.

Meer tips voor warme nachten

Kunt u slecht slapen door de hitte? Natuurlijk zijn er ook nog een aantal andere trucs die u kunt gebruiken om beter te slapen tijdens een hittegolf. Probeer ze uit en ontdek welke tips en trucs bij u passen.

6. Gebruik een airco voor extra verkoeling

Het is natuurlijk een schot in open doel. Een mobiele of vaste airco zorgt voor verkoeling. Zet de airco in de nacht niet te hoog, dat kan ervoor zorgen dat u verkouden wordt en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Voordeel aan een mobiele airco is dat u deze vrij eenvoudig naar een andere kamer kunt verplaatsen. Zo kunt u bijvoorbeeld eerste de slaapkamer van de kinderen laten afkoelen en de airco naar uw slaapkamer verplaatsen wanneer u gaat slapen. Zet de airco echter niet te koud, dat is ongezond.

7. Een ventilator zorgt voor frisse lucht

Een ventilator is natuurlijk ook een goede optie en wat minder kostbaar dan een airco. Tegenwoordig zijn er verschillende ventilators die maar weinig geluid maken. Zo kunt u rustig slapen. En wilt u nog een stapje verder gaan? Doe ijsklontjes in een bak en zet deze onder de ventilator. De ventilator blaast dan heerlijke koude lucht door de kamer. Een ander bijkomend voordeel is dat de ventilator tijdens de zomermaanden de muggen weghoudt. Die houden niet van luchtcirculatie.

8. Koel uw slaapkamer in de avond

Wanneer het warm is, hebben de meeste mensen de neiging om ramen open te zetten. Maar juist op warme dagen, komt de warmte dan naar binnen. Houd overdag ramen en (warmtewerende) gordijnen dicht. Zet pas ’s avonds deze open wanneer de temperaturen weer wat dalen.

9. Houd uw hoofd koel

Slapen in de hitte is voor niemand een pretje. Maar wist u dat u de meeste warmte verliest via uw hoofd? Met een koel kussen koelt uw hele lichaam af. U kunt er ook voor kiezen om een gelpad uit de vriezer onder uw kussen te leggen. Wanneer het kussen te warm wordt, kunt u deze omdraaien. U kunt ook uw kussensloop in de vriezer leggen en vlak voor het slapen om het kussen doen. Maar doordat we deze hulpmiddelen niet gewend zijn, kunnen ze ook juist onze nachtrust verstoren. Dus koel met mate! Wat ook helpt is om handen, voeten en hoofd onbedekt te laten. Deze lichaamsdelen regelen onze temperatuur.

10. Neem een lauwwarme douche voor het slapen gaan

Een kwartier voor het slapengaan even douchen. En dan niet koud, maar een lauwwarme douche. Bloedvaten gaan open en de warmte uit het lichaam kan makkelijker weg.

11. Slaap niet op zolder

Warmte stijgt, vandaar dat het op zolder vaak het warmste is. Slaapt u op zolder? Dan kunt u er tijdens warme dagen misschien voor kiezen om uw bed of matras een verdieping lager te zetten/leggen. Geen ruimte in een andere kamer? Zet een tentje op in de tuin en slaap daar.

12. Ga wat later naar bed

Een uur liggen woelen in de warme slaapkamer heeft geen nut. Zorg ervoor dat u ontspannen naar bed gaat door wat langer in de tuin of op het terras te zitten.

Meer tips en trucs van onze adviseurs

Aan een airco kunnen wij u niet helpen, maar wilt u meer weten over welke topper of dekbed u het beste kunt gebruiken tijdens warme nachten? Dan bent u van harte welkom in onze 600m² showroom in Barneveld. Wij geven u graag tips om te slapen in de hitte. Kunt u slecht slapen door de hitte? Onze adviseurs staan voor u klaar en helpen u graag. U vindt bij ons ademende toppers en dekbedovertrekken van uitstekende kwaliteit, zodat u goed beslagen de warmte nachten in gaat. Bezoek onze showroom en laat u informeren!

Meer inspiratie